DSCF7945.jpg

Häriskylä - ajatonta arkkitehtuuria luonnonkauniissa ympäristössä

Tuusulan Häriskylä on ekologinen pientalokylä, joka rakentuu lähelle Tuusulan keskustaa noin puolen tunnin päähän Helsingin keskustasta. Häriskylän komea männikköinen tontti sijaitsee kallioisen mäen laella ja rajautuu kolmelta puolelta virkistysalueeseen. Näköalat avautuvat Rusutjärven pelto- ja järvimaisemaan. Häriskylään rakennetaan 15 terveellistä ja ekologista erillistaloa. Kaksi talomallia mahdollistaa useita erilaisia asuntopohjia, joita tulevat asukkaat voivat muokata joustavasti tarpeidensa mukaan. Tontin keskellä sijaitsevaan säilytettävään omakotitaloon saneerataan as. oy Häriskylän asukkaille yhteistiloja ja vuokrattavia työtiloja tai kaksi asuntoa. Tilaa riittää vaikkapa etätöihin, nikkarointiin, neulontaan, musisointiin ja moneen muuhun.

 

Energian suhteen Häriskylä on lähes omavarainen. Kokonaisuuteen kuuluvat aurinkopaneelit, keskitetty maalämpö ja energian kausivarastointi. Rakennusten erinomainen lämmöneristys ja energiatehokkuus varmistavat edullisen asumisen.

Häriskylän ajaton mutta moderni arkkitehtuuri ponnistaa pohjoismaisesta perinteestä ja on sovitettu nykypäivän tarpeisiin. Häriskylän talot suunnitellaan kauniin tontin maastonmuodot ja luonto huomioiden. Useimmilla asunnoilla on myös oma piha ja taloihin voi valita mieleisensä terassin. Häriskylän keskellä sijaitseva yhteispiha tarjoaa tilaa esimerkiksi grillailulle ja lasten peleille ja leikeille.

Häriskylän autopaikoista löytyy sähköauton latausmahdollisuus. Jokaiseen asuntoon kuuluu yksi tai kaksi autopaikka ja tontilla on myös vieraspaikkoja. Asukkaiden valinnan mukaan taloyhtiö voi hankkia myös yhteiskäyttöautoja.

Image9_noBG.jpg

Ekologisia, terveellisiä ja pitkäikäisiä taloja 
 

Ekologisuus, terveellisyys ja pitkäikäisyys ovat Häriskylän lähtökohtia. Talot rakennetaan tinkimättömän ekologisesti ja laadukkaasti. Kaikki rakenteet ovat hengittäviä, myrkyttömiä, pitkäikäisiä – ja kauniita. Hinnaltaan asunnot eivät kuitenkaan poikkea Tuusulan normaalista uusien asuntojen hintatasosta. 

Häriskylään tulee erllinen metsämaisemaan avautuva yhteissauna. Asuntokohtaisia saunoja ei ole suunniteltu, mutta halutessaan sellaisenkin saa.

Häriskylä Tuusulassa
 

Tuusula on juuri nyt Suomen nopeimmin kasvava kunta. Esimerkiksi vuonna 2021 Tuusula houkutteli uusia asukkaita enemmän kuin yksikään suomalaiskaupunki. Luonnonkaunis Tuusula sijaitsee sujuvien liikenneyhteyksien varrella, ja alueella on erinomaiset palvelut. Poiskin pääsee: autolla ajaa lentokentälle reilussa vartissa ja Helsingin keskustaan noin puolessa tunnissa. Bussit sekä Tuusulan palveluihin että Helsingin keskustaan kulkevat läheltä. Päiväkoti sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä, kouluun on lyhyt pyörämatka.

Tuusulanjärven kulttuurimaisema on kivenheiton päässä, ja ravintola- ja kulttuuritarjontaa löytyy lähettyviltä. Esimerkiksi monien suomalaisartistien suosikkiesiintymispaikka, Krapin paja, sijaitsee vartin pyörämatkan päässä – elävää laatumusiikkia indiestä popin kautta jazziin on tarjolla useana iltana viikossa. Lähistöllä järjestetään kesäisin myös Suomen laadukkain kamarimusiikkitapahtuma, Meidän festivaali. Lisäksi Tuusulanjärven taiteilijakodit tarjoavat kiinnostavaa kulttuuriohjelmaa ympäri vuoden.

Myös harrastuspaikat ovat Häriskylässä lähellä. Luonnonkauniit ulkoilumaastot alkavat kotiovelta ja monipuoliset liikuntaharrastusmahdollisuudet joogastudioista golfkenttiin löytyvät lähistöltä. Mahdollisuudet kulttuuriharrastuksiin ovat laajat: esimerkiksi musiikkiopisto ja kuvataidekoulu sijaitsevat lyhyen pyörämatkan päässä.

Häriskylä on osa Häriskiven pientaloaluetta, joka on uusi asuinalue Tuusulassa. Se rajautuu Vaunukankaan pientaloalueeseen 2,5 kilometrin päässä Tuusulan kuntakeskuksesta Hyrylästä. Asemakaava vahvistui vuonna 2020 ja  As. oy Häriskylä rakentuu tontille 2615 kaava-alueen lounaisosassa. (Asemakaavakartta ja muu kaava-aineisto löytyy Tuusulan kunnan sivuilta.) Tontilla on 2148 kerrosneliötä rakennusoikeutta (AP, e=0.25) ja sinne voidaan rakentaa yhtiömuotoisesti 14–20 pientaloasuntoa. Häriskiven alueen rakentaminen alkaa maaliskuussa 2022. Alueelle rakentuu sen jälkeen kodit noin 700 asukkaalle.

Alla olevassa kartassa näkyy Häriskylä ympyröitynä osana tulevaa asuinaluetta.

Häriskylä Häriskiven asuinalueella